La calor els torna mascles

És ben sabut que l’ambient interacciona amb la nostra genètica afectant al fenotip. L’exemple més clar d’aquesta connexió són els germans bessons monozigòtics que, tot i estar formats per la mateixa seqüència d’ADN, el seu aspecte encara que és molt semblant, no és idèntic.
Aquesta interacció entre gens i ambient, coneguda com a epigenètica des de fa quasi 60 anys, ha explicat coneguts casos com el de la diferent coloració a les ales de les papallones segons quina estació de l’any sigui o la determinació del sexe en rèptils i peixos en funció de la temperatura d’incubació.

Dues bessones monozigòtiques pràcticament idèntiques


Precisament sobre aquest darrer cas s’acaben de publicar novetats. Una investigació liderada pel Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) ha descobert el mecanisme molecular que vincula la temperatura amb el sexe d’algunes espècies que consisteix en què a altes temperatures es produeix una inhibició de l’aromatasa. Aquest enzim és l’encarregat de convertir els andrògens (hormona responsable dels trets masculins) en estrògens (hormona responsable dels trets femenins). En els vertebrats no mamífers, els estrògens són necessaris per a la formació dels ovaris. +

Estudis anteriors amb llobarros ja havien demostrat que mitjançant l’augment de la temperatura de la zona on es troben els ous, s’obté una població amb el 100% de mascles. Però el mecanisme continuava sent una incògnita. Ara se sap què succeeix a nivell molecular per tal que es produeixi aquest canvi de sexe. “Els resultats mostren que l’augment tèrmic comporta la metilació de l’ADN  del promotor del gen de l’aromatasa, la qual cosa equival a la seva silenciació al bloquejar-se la seva activació transcripcional”, va declarar l’investigador del Instituto de Ciencias del Mar, Francesc Piferrer. +


Llobarros lliures (esq.) i llobarros a la piscifactoria (dreta) / Georges Jansoone (Creative Commons CC BY-SA 3.0)/ CSIC

Es tracta del primer estudi en animals que descriu el funcionament d’un mecanisme epigenètic entre el factor ambiental i la maquinària cel•lular que porta a la determinació sexual de l’animal. Amb anterioritat s’havia aconseguit descriure un mecanisme similar en algunes plantes. La conclusió doncs és que les altes temperatures produeixen una masculinització d’algunes espècies.

Aquest descobriment explica, per exemple, perquè molts dels peixos de piscifactoria són mascles. “Al tractar d’accelerar el creixement, els aqüicultors cultiven les larves a temperatures elevades”, va explicar Piferrer.
Però podríem tractar d’anar més enllà i reflexionar sobre com poden estar afectant els vessaments d’aigua calenta de les indústries als rius als peixos que hi viuen. I es que no hem d’oblidar que la temperatura és un problema afegit al de la presència de fàrmacs als rius, un desastre que ja està provocant canvis com aquest o aquest.

Font: Aquí

Etiquetes de comentaris: , ,